معرفی وبلاگ
بسم الله الرحمن الرحیم/سلام بر مسجدین/(تصویر وبلاگ:احمد دهقان نویسنده برجسته کشور) /روستای مسجدین کتابخانه نور دارد چه مطالبی برای شما مخاطبین عزیز جالب تر وخواندنی تر است گیاهان داروئی بهتر است یا مطلب طنز یا کتاب های کودک ؟/حسین نادری و دیگر دوستان در روستای مسجدین همدان از اینکه به وبلاگ های فرهنگی مسجدین تشریف آورده اید به شما دوست عزیز خیرمقدم می گویند!((نادری و رضایی جهاندار و فاتحی بیات))
صفحه ها
دسته
آمار وبلاگ
تعداد بازدید : 65404
تعداد نوشته ها : 17
تعداد نظرات : 0
Rss
طراح قالب
موسسه تبیان

 

   خواص درمانی صبر/علل برخی از بیماری ها

         پیشگیری و درمان سرطان 


بدبختى ما جماعت هم همین قسم است، تمام غذاهاى نارواى گوناگون را از قبیل:

نوشابه‏ هاى مختلف، غذاها و خوراکى‏هاى جوهردار و مصنوعى، انواع ساندویچ، سوسیس و

کالباس و غیره را مى‏خوریم و به هزاران‏ مرض مبتلا مى‏شویم و گناه را گردن خود نمى‏ گذاریم،

چنان‏چه مى‏دانیم و مى‏بینیم که اشخاص دهاتى که غذاهاى طبیعى و لبنیات مصرف مى‏کنند

کمتر به مرض سرطان مبتلا مى‏شوند. نان سفید، قند سفید و حتى کله‏ پاچه را که با آهک

مى‏شویند تا سفید شود و این‏ها همه مواد اولیه ‏ى خود را از دست داده‏اند. گندم، جو یا

سبوس و پوست آن و یا چغندر بسیار غذاى مقوى و کامل مى‏باشد ولى بشر به دست

خود مواد اولیه‏ ى آن را دور مى‏اندازد و توقع سلامتى هم دارد. نان‏هاى ضخیم دهات که با

گندم و جو مخلوط یا مجزا تهیه مى‏شود، بسیار از گوشت و تخم‏مرغ قوى‏تر و بانتیجه‏تر است.

با اینکه ثابت شده بیشترین خواص اکثر میوه‏ها در پوست آن‏هاست ولى بشر آن را جدا

کرده و دور مى‏اندازد، در نتیجه مواد مؤثره را مصرف نمى‏کند و موادى که بدن به آن نیاز دارد

را به آن نمى‏رساند.



 دائرة المعارف گیاه درمانى ایران ؛ ص924

          خلاصه پیدایش سرطان  

به علت مصرف غذاهاى ناباب و مصنوعى مى‏باشد و در بعضى از مزاج‏ها که زمینه مساعد و ماده مستعد است فورى ایجاد سرطان کرده و شخص را علیل و رنجور و بیمار مى‏کند. شخصى که مواد مخدر استفاده مى‏کند خودش خوب مى‏داند که:

لاغرى، رنجورى، رنگ سیاه، تیره‏رنگى، دندان سیاه شده، لب رنگ‏پریده، کم‏اشتهایى، مسمومیت تدریجى، کم‏بنیگى، یبوست، لاقیدى، لاابالى‏گرى و همه و همه در اثر این عمل یعنى مصرف مواد مخدر مى‏باشد و هرگز راضى نیست تریاک را ترک کند و از آن دست بردارد بلکه براى آن مداح مى‏شود و آن را تریاق هر زهرى و درمان هر دردى مى‏داند. بدبختى ما جماعت هم همین قسم است، تمام غذاهاى نارواى گوناگون را از قبیل: نوشابه‏هاى مختلف، غذاها و خوراکى‏هاى جوهردار و مصنوعى، انواع ساندویچ، سوسیس و کالباس و غیره را مى‏خوریم و به هزاران‏ مرض مبتلا مى‏شویم و گناه را گردن خود نمى‏گذاریم، چنان‏چه مى‏دانیم و مى‏بینیم که اشخاص دهاتى که غذاهاى طبیعى و لبنیات مصرف مى‏کنند کمتر به مرض سرطان مبتلا مى‏شوند. نان سفید، قند سفید و حتى کله‏پاچه را که با آهک مى‏شویند تا سفید شود و این‏ها همه مواد اولیه‏ى خود را از دست داده‏اند. گندم، جو یا سبوس و پوست آن و یا چغندر بسیار غذاى مقوى و کامل مى‏باشد ولى بشر به دست خود مواد اولیه‏ى آن را دور مى‏اندازد و توقع سلامتى هم دارد. نان‏هاى ضخیم دهات که با گندم و جو مخلوط یا مجزا تهیه مى‏شود، بسیار از گوشت و تخم‏مرغ قوى‏تر و بانتیجه‏تر است. با اینکه ثابت شده بیشترین خواص اکثر میوه‏ها در پوست آن‏هاست ولى بشر آن را جدا کرده و دور مى‏اندازد، در نتیجه مواد مؤثره را مصرف نمى‏کند و موادى که بدن به آن نیاز دارد را به آن نمى‏رساند.

خوب است ما کتب غذاشناسان و یا درمان با غذا و اعجاز خوراکى‏ها را مطالعه کنیم و انصاف دهیم که در هر روز چند میلیون میکروب داخل وجود خود مى‏نماییم و به دست خود تیشه به ریشه‏ى خویش مى‏زنیم و ابدا متوجه نیستیم که چه مى‏کنیم. در دهات ایران مخصوصا در بعضى از مناطق که لبنیات زیادتر و غذاهاى سالم فراوان‏تر و گیاه‏هاى کوهى به حد وافر وجود دارند ابدا خبرى از سرطان نیست. گوشت براى بدن زیاد لازم نیست و البته زیان و ضررهایى هم در بر دارد، دلیل آن از این قرار است که جهاز هاضمه‏ى انسان برخلاف جهاز هاضمه‏ى حیوانات گوشت‏خوار نمى‏تواند ازت حاصله از گوشت را تبدیل به آمونیاک کند و همین گاز ازت سبب شده است تا بتوانیم بگوییم گوشت براى انسان یک سوخت بسیار بدى است که هنگام سوختن دود مى‏کند و قطران این دود موجب بیمارى سرطان مى‏شود. مولا على (ع) فرموده است: لا تجعلو ابطونکم مقابر الحیوانات (شکم خود را گورستان حیوانات قرار ندهید)، برعکس بعضى‏ها در خوردن گوشت به قدرى اسراف و زیاده‏روى مى‏کنند که از سگ و گربه که حیوانى گوشت‏خوار آفریده شده‏اند نیز بیشتر گوشت مى‏خورند و همین‏ها هستند که دچار بیمارى‏هاى گوناگون مى‏شوند و مبتلا به سرطان مى‏گردند. مخصوصا اگر گوشت حیوانى باشد که انسان با او مقاربت و نزدیکى کرده باشد، حتما مبتلا به مرض سرطان خواهد شد. اسلام براى جلوگیرى از این بیمارى دستور فرموده: اگر شخصى با حیوان حلال گوشتى جماع کند باید آن حیوان را سوزاند و خاکستر آن‏

دائرة المعارف گیاه درمانى ایران، ص: 925

را نابود کرد و براى حفظ حقوق صاحب حیوان نیز دستور فرموده: مبلغ و بهاى آن را از عامل باید دریافت کرده و به صاحب حیوان بپردازند. زنده و پاینده باد دینى که بدون هیچ وسایل و لابراتوار و میکروسکوپى میکروب سرطان را در آن روزها با چشم ذره‏بینى و دیده‏ى خدایى دیده و دستور فرموده: اى بشر از خوردن چنین گوشتى صرف‏نظر کن و او را بسوزان و خاکستر آن را هم به پاى زراعت خود مده، بلکه نابود ساز و همچنین دستور فرمود: دمبلان (خایه) گوسفند، همچنین سگ ماهى را میل مفرما زیرا این‏ها همه میکروب سرطان در بر دارند و در عوض از خوردن گیاه‏هایى که داراى مس گیاهى هستند دریغ مکن. همه معتقدند که سرطان را نمى‏توان با هیچ دارویى معالجه کرد، حق هم دارند و به تجربه هم رسیده است، اما تنها راه معالجه‏ى سرطان همان از راه غذا مى‏باشد، زیرا میکروب سرطان در اثر غذا در بدن تولید شده و از مجراى غذا هم مى‏توان آن را معالجه کرد که همان خوردن گیاهان داراى مس گیاهى است. براى نان خوراکى مریض سرطانى باید از جو استفاده کرد و سبوس آن را هم نگرفت زیرا جو مملو از مس گیاهى مى‏باشد. مثلا کاهو بسیار نافع است، مخصوصا اگر به پاى کاهو در موقع کود دادن، کودهایى بدهند که داراى املاح مس بوده و از کودهاى پتاسیم‏دار خوددارى شود.

همچنین در فندق خام و مغز گردو و عسل این مس به‏طور زنده وجود دارد. سبزى کاسنى هم به بهبود مرض سرطان بسیار کمک مى‏کند، اگر آب آن را بگیرید و 40 روز صبح ناشتا میل کنید، همچنین تخم و ریشه‏ى آن هم همین اثر را دارد. خوردن خربزه بسیار نافع است. زنیان و بادیان را بجوشانید و صبح ناشتا میل کنید، فایده‏بخش است. شوید هم در درمان سرطان کمک مى‏کند. خوردن کاسنى وحشى و کاسنى‏هایى که در اطراف معادن مس مى‏رویند بسیار در درمان سرطان نافع و مفید هستند. پیاز خام با غذا خوردن و گاهى سرکه میل کردن در عدم ابتلا به سرطان بى‏اثر نیست. تره را با غذا، خام یا کوکو کرده یا در آبدوغ خیار خرد و میل کنید، در درمان سرطان کمک مؤثرى است، ارامنه که به تره بسیار علاقه دارند و به واسطه‏ى مصرف زیاد آن به مرض سرطان کمتر مبتلا مى‏شوند. داروهایى که قبلا گفته شد، از همان داروهایى هستند که اضافه بر املاح مسى داراى هورمون هم مى‏باشند.

براى معالجه‏ى سرطان باید از دوا و غذاهایى استفاده کرد مانند: انواع بلادن، خارشترى، مهرگیاه، برگ بلادن (شابیزک)، داتوره، بذر البنج، عروسک پشت پرده، تره، پیاز، پیاز کوهى، شاهى یا تره تیزک، پرتقال، عسل، فندق، مغز گردو، رازیانه، زنیان، شیر، لیمو شیرین، لیمو ترش، نارنگى، انگور، توت‏فرنگى، تمشک، گلابى، خربزه و لبنیات و همچنین میوه‏هایى که ترشى خون را از بین مى‏برند باید زیاد مصرف کرد، به حد کافى خوردن این‏ها دستورات معالجه‏ى سرطان در طب قدیم و طب جدید بوده و هست که همه‏ى آنها به تجربه رسیده‏اند.

---------------------------------------------

طب الرضا (طب و بهداشت از امام رضا علیه السلام) ؛ ص63

حجامت خون را از کجاى بدن خارج میکند:

خونى را که حجامت بیرون مى‏آورد از رگهاى کوچکى است که در میان گوشتها و ماهیچه‏ها پنهان میباشد شاهد این گفتار آنست که در حجامت بخلاف فصد قواى انسان تحلیل نمیرود و ضعف مسلط نمیشود.

حجامت از نظر محل:

حجامت در گودى پس گردن (نقره) در مورد سنگینى سر مفید است.

طب الرضا (طب و بهداشت از امام رضا علیه السلام)، ص: 64

حجامت اخدعان (دو رگى است که در دو طرف پشت گردن واقع شده) سر و صورت و چشمها را از سنگینى و رخوت بیرون مى‏آورد و براى درد دندانها بسیار نافعست بسا مى‏شود که در این موارد کار فصد را صورت میدهد.

گاهى زیر ذقن را حجامت میکنند براى معالجه قلاع (زخمى که در دهان و زبان پیدا مى‏شود خصوص در اطفال) و فساد لثه‏هاى دندان و خیلى از بیماریهاى دهان.

حجامت از میان دو کتف در مورد بیمارى خفقان، طپش قلب، دوران سر که از امتلاء معده و حرارت باشد سودمند است و گاهى از دردهاى مزمن که در کلیه‏ها و مثانه و رحم پیدا مى‏شود تخفیف میدهد، خون حیض را روان میگرداند جز اینکه بدن را کمى ضعیف و لاغر میکند و در بعضى از اوقات باعث شبکورى و سنگینى بدن مى‏شود مگر اینکه در مورد بیماران ثالول (دانه‏هائى است که در بدن بشکل آبله پیدا مى‏شود) و مبتلایان بدمل بسیار نافعست.

چیزى که در تخفیف درد حجامت خیلى مؤثر است اینست که در اول مرتبه که شاخ حجامت را میگذارند کم و سبک بمکند و بتدریج بر آن بیافزایند و در مراتب بعد بیشتر از قبل مکیده شود.

بعد از گذاشتن شاخ حجامت باید صبر کرد تا موضع آن سرخ شود و باید این کار تکرار شود تا کاملا قرمز و آماده انفجار گردد.

تیغ را در محل حجامت باید بمدارا و نرمى کشید و قبل از زدن تیغ بهتر آنست که با روغن محل را ماساژ دهند همچنین موقع فصد این ملاحظات باید بکار رود.

طب الرضا (طب و بهداشت از امام رضا علیه السلام)، ص: 65

مالیدن روغن بمحل فصد از درد آن میکاهد و نیز شاخ و تیغ را باید بروغن بیالایند بعد از فصد و حجامت نیز محل آنها را باید با روغن مالش داد.

هنگام فصد باید قطره از روغن روى رگ بچکانند تا رگ مقصود از نظر ناپدید نشده و اشتباه نگردد.

فصاد رگى را باید انتخاب کند که بگوشت زیاد پیچیده نباشد زیرا کم بودن گوشت موجب کم شدن درد میگردد.

از همه بیشتر بریدن رگ قیفال و حبل ذراع دردناکتر است زیرا پوست روى آنها محکم‏تر و اتصالشان بعضله بیشتر است.

اما فصد اکحل و رگ باسلیق اگر روى آنها را گوشت نگرفته باشد دردش کمتر است، لازمست هنگام فصد محل را بدستمال آب گرم محکم بمالند تا خون جمع‏آورى شود خصوصا در زمستان این گونه فصد پوست را نرم و درد را کم و دفع خون را آسان میکند.

علاوه بر تمام این دستورات که در فصد و حجامت گفته شد لازمست قبل از خون گرفتن قریب دوازده ساعت از مقاربت با زنان اجتناب کرد.

روزى را براى خون گرفتن باید اختیار کرد که هوا صاف و روشن باشد و باد و طوفانى در کار نباشد و از خون بمقدارى خارج شود که وصفش تغییر کند.

روزى را که حجامت میکنى حمام مرو که موجب درد مى‏شود، اگر بتوانى مقدارى آب گرم بر سر و بدنت بریز البته بفاصله یک ساعت بعد از حجامت، بعد از حجامت همان طور که گفته شد از دخول حمام‏

طب الرضا (طب و بهداشت از امام رضا علیه السلام)، ص: 66

پرهیز کن که باعث تب دائم مى‏شود.

چون خود را بعد از حجامت شستشو دادى قطعه‏اى از پارچه ابریشم یا خرقه نرم از هر چه باشد بر محل حجامت بگذار.

بعد از خون گرفتن بقدر گودى کف دست تریاک فاروق را در شربت معتدل مفرحى حل کن و بنوش یا با آب میوه ممزوج کن اگر یافت نشود با شراب اترج اگر آنهم نیابى بعد از کوبیدن خوب زیر دندانها نرم کن و جرعه آب خالص رویش بنوش.

در زمستان و هواى سرد قدرى سکنجبین عنصلى عسلى رویش بنوش که چون باین دستور عمل کنى از برص و بهق و لقوه و جذام باذن خداوند متعال در امان خواهى بود.

از خوردن انار ترش و شیرین (ملس) غفلت نکن که نفس را تقویت میکند و خون را صاف مینماید و تا سه ساعت بعد از حجامت غذاى شور نخور زیرا بیم آنست که بجرب و خارش گرفتار شوى.

چنانچه در زمستان حجامت کردى از خوردن تیهو دریغ نکن و از همان شربتى که ذکرش گذشت بالاى آن بنوش و محل حجامت را بروغن شببو یا مقدارى از مشک و گلاب بیالاى و در همان ساعتى که از خون گرفتن فارغ شدى مقدارى گلاب بر سرت بپاش.

در تابستان خوردن شورباى سرکه و هلام و مصوص بسیار نیکو است‏[1]

طب الرضا (طب و بهداشت از امام رضا علیه السلام)، ص: 67

خوردن ترشى بعد از حجامت نیز خیلى مفید است، استعمال روغن بنفشه یا گلاب و کافور هم بسیار سودمند و خوردن شربت مذکور بعد از طعام خیلى بمورد است.

روزى را که در آن حجامت میکنى از حرکت زیاد و خشم و غضب و عمل مجامعت پرهیز کن و گوشت ماهى و تخم مرغ را با هم غذاى یک وعده خود قرار مده زیرا اجتماع این دو خوراکى در معده انسان مولد ناخوشى نقرس و قولنج و بواسیر و درد دندان است.

هم چنین خوردن شیر با نبیذ براى کسانى که نبیذ میخورند باعث مرض نقرس و برص مى‏شود خوردن تخم مرغ زیاد و مداومت آن مرض کلف‏[2] را در صورت پدید مى‏آورد.

و خوردن غذاهاى شور و گوشتهاى پرنمک خصوص ماهى شور بعد از فصد و حجامت موجب بهق و جرب میگردد[3].

طب الرضا (طب و بهداشت از امام رضا علیه السلام)، ص: 68

علل‏ برخى‏ از بیماریها

خوردن کلیه گوسفند و تودلیهاى آن مثانه را تغییر میدهد.

داخل شدن بحمام با شکم پر مورث قولنج میگردد.

غسل کردن با آب سرد بعد از خوردن ماهى باعث فلج مى‏شود.

خوردن ترنج در شب چشم را چپ و احول میکند.

جماع با زن حائض طفل را بخطر جذام مى‏اندازد.

بول نکردن بعد از عمل مجامعت مولد سنگ مثانه میگردد.

جماع بعد از جماع بدون اینکه غسلى در میان فاصله شود طفل را بجنون نزدیک میکند.

زیاد تخم مرغ خوردن موجب بزرگى سپرز و باد سر معده مى‏شود.

پرخوردن تخم‏مرغ کبابى باعث ضیق نفس و تنگى سینه میگردد.

خوردن گوشت خام مولد کرم معده در شکم است.

خوردن انجیر تولید شپش میکند در صورتى که گندیده و سیاه شده باشد.

خوردن آب سرد بعد از طعام گرم دندان را فاسد و خراب میکند.

زیاد خوردن گوشت گاو و حیوانات وحشى موجب کندى ذهن و بلادت عقل و تحیر فهم و کثرت فراموشى مى‏شود.

هنگامى که خواستى بحمام بروى و دچار سردرد و زکام نشوى قبل از فرو رفتن در آب پنج جرعه از آب گرم تمیز بنوش که باذن خداوند متعال از درد سر و درد شقیقه سالم میمانى و گفته شده که پنج کف آب گرم نیز بر روى سر ریخته شود.

طب الرضا (طب و بهداشت از امام رضا علیه السلام)، ص: 69

حمام و شرایط آن‏

حمام مانند بدن آدمیزاد از چهار طبیعت ترکیب شده و داراى چهار خانه است.

خانه اول سرد و خشک است.

خانه دوم سرد و تر است.

خانه سوم گرم و تر است.

خانه چهارم گرم و خشک.

حمام منافع زیاد و قابل توجهى دارد، مزاج آدمى را باعتدال میکشاند چرک و پلیدى را بر طرف میکند، رگهاى تن را از کوچک و بزرگ همه را نرم و ملایم میسازد، اعضاء را تقویت میکند، فضولات بدن را زایل مینماید؛ مواد زایده را ذوب و نابود میگرداند، عفونات را از میان میبرد.

کسى که میخواهد در پوست بدنش جوش و تاول پیدا نشود قبل از اینکه داخل گرمخانه شود یا میان آب گرم برود ببدن خود روغن بنفشه بمالد.

براى اینکه از استعمال نوره زخمى در بدن پیدا نشود یا مبتلا بترکیدن دست و پا نشویم از لکه‏هاى سیاهى که در پوست پیدا مى‏شود محفوظ بمانیم باید قبل از استعمال نوره بدن را با آب سرد شستشو بدهیم.

هر گاه خواستید نوره مصرف کنید قریب دوازده ساعت یا یک روز تمام از عمل جماع قبلا پرهیز کنید.

طب الرضا (طب و بهداشت از امام رضا علیه السلام)، ص: 70

بهتر آنست که مقدارى از صبر زرد (ازواى) و اقاقیا و حضض را در نوره داخل کنند و اینها را که گفتیم وقتى داخل نوره کنند که نوره را با آب گرم بعمل آورند آب گرمى که در پختن نوره بکار میرود نیکو است که مقدارى بابونه و مرزنجوش و یا گل بنفشه خشک و یا همه اینها را بمقدار مختصرى در هم یا جداگانه در آن پخته باشند باندازه که آب بوى این گلها را بگیرد.

اندازه زرنیخ باید شش یک نوره باشد، بعد تنویر بدن را بچیزى بمالید که بوى نوره را بر طرف کند از قبیل برگ شفتالو و حناء و گل سرخ و سنبل الطیب درهم یا جداگانه هر طورى که میسر شود.

چنانچه بخواهید از سوزش آن محفوظ باشید زیاد آن را روى پوست مالش ندهید و در شستن از آب سرد مصرف کنید و سپس کمى روغن گل سرخ در محل نوره بمالید هر گاه بر اثر غفلت از شرایط بدن را نوره بسوزاند قدرى عدس پوست کنده را بکوبید با مقدارى گلاب و سرکه بیامیزید و در محل سوخته بگذارید و بمالید که باذن خداوند زود مداوا مى‏شود، بهترین چیزى که مانع از زخم شدن پوست بسبب نوره مى‏شود مالیدن بدنست بسرکه انگور عنصلى و روغن گل سرخ.

طب الرضا (طب و بهداشت از امام رضا علیه السلام)، ص: 71

پیشگیرى از بعضى بیماریها

کسى که میخواهد از درد مثانه شکایت نکند بول خود را نگه ندارد هر چند بر روى اسب باشد.

کسى که بآزار شکم مبتلا نشود در میان طعام خوردن آب ننوشد چه آب خوردن در بین غذا رطوبت بدن را زیاد و معده را ضعیف میگرداند رگهاى بدن بهره خود را از غذا نمیگیرند، غذا در معده تحلیل نمیرود.

کسى که میخواهد بسنگ مثانه و حبس البول دچار نشود موقع انزال جلوى منى را نگیرد و کار مجامعت را طولانى نکند.

آن کس که میخواهد بدرد اسافل بدن مبتلا نشود و از درد بواسیر محفوظ بماند در هر شبى مقدار هفت دانه خرماى برنیک را با کمى کره گاو میل کند و نیکو است محل را بروغن زنبق چرب نماید.

کسى که میخواهد حافظه‏اش قوى شود صبح‏ها ناشتا نزدیک هفت مثقال زبیب بخورد.

کسانى که بنیروى حفظ بیشترى احتیاج دارند هر روز سه قطعه زنجبیل که با عسل مربا شده بخورند و نیز مقدارى خردل با غذاى خود مصرف کنند.

آن کس که میخواهد خردش نیرومند گردد هر روزه سه دانه هلیله را با نبات بکوبد و میل کند.

کسى که مى‏خواهد ناخنهاى او نترکد و زرد نشود و اطراف‏

طب الرضا (طب و بهداشت از امام رضا علیه السلام)، ص: 72

ناخنهایش سالم بماند ناخنهایش را در هر پنجشنبه یک بار بگیرد روز دیگرى را براى این کار اختیار نکند.

هر که میخواهد بگوش درد مبتلا نباشد هنگام خوابیدن مقدارى پنبه در سوراخ گوش خود بگذارد.

هر کس بخواهد در دوره زمستان زکام را از خود دور ببیند هر روز سه لقمه از غذاى عسل میل کند.

باید دانست که عسل نیز داراى نشانه‏هائیست که بآنها سود و زیانش از هم شناخته مى‏شود.

عسلى که بوئیدن آنها تولید عطسه میکند و آنها که نوشیدنش مسکر و مستى مى‏آورد و آنهائى که چشیدنش گلو و مرى را مى‏سوزاند این انواع از عسل خوب نیست بلکه سم و کشنده است.

بوئیدن گل نرگس را در زمستان بتأخیر نیاندازید چه استشمام آن زکام را برطرف میکند هم چنین بوئیدن سیاه‏دانه رافع زکام است.

کسانى که از زکام در ایام تابستان ناراحتند هر روزه یک خیار بخورند و از نشستن در آفتاب پرهیز کنند.

هر کس از درد شقیقه متألم است و آنکه از مرض شوصه (بگفته قانون بو على ذات الجنب است و بقول صاحب قاموس دردى است در شکم و یا بادى است در زیر دنده‏ها که ظاهرا همان سینه پهلو باشد) ناراحت است قبل از ابتلاى بآن از خوردن گوشت ماهى تازه دریغ نکند در فصل تابستان و زمستان و نیکو است قبل از خواب میل کند کسى که میخواهد بدنى سالم و سبک داشته باشد و گوشتهاى تنش کم و متناسب باشد هنگام شب غذاى کمى بخورد.

طب الرضا (طب و بهداشت از امام رضا علیه السلام)، ص: 73

کسانى که میخواهند دلیچک و زبان کوچک آنها ساقط نشده و پائین نیفتد پس از خوردن شیرینى با سرکه غرغره کنند.

کسى که بخواهد دچار بیمارى یرقان نشود هنگام تابستان در اولین لحظه‏اى که در اطاق بسته‏اى را باز کرد فورى داخل آن نشود و در زمستان بمحض اینکه در اطاق را براى خروج باز کرد خارج نگردد.

کسى که مى‏خواهد بدنش از استیلاى اقسام بادها در امان باشد اقلا یک بار سیر بخورد.

کسى که بخواهد دندانش فاسد نشود قبل از خوردن غذاى شیرین لقمه نان میل کند.

کسى که مى‏خواهد غذایش تحلیل برود و از آن ضررى نه بیند اول بطرف راست بخوابد و سپس بسمت چپ بغلطد تا بخواب رود.

هر کس بخواهد از غلبه بلغم در مزاج خود بکاهد در اول هر آفتاب قدرى جوارش حریف بخورد و حمام و عمل جماع را زیاد کند و زیاد در آفتاب بنشیند از غذاهاى سرد و مرطوبى پرهیز کند این دستور بلغم را مى‏سوزاند و نابود میکند.

هر کس مى‏خواهد آتش صفرا را خاموش کند هر روزه مقدارى از چیزهائى که سرد و رطوبى است بخورد و بدن خود را استراحت بدهد از هواى خنک استفاده کند کمتر حرکت کند و بصورت کسانى که آنها را دوست دارد بسیار نگاه کند.

آن کس که بخواهد سوداء را بسوزاند بوسیله‏اى حالت قى در خود ایجاد کند و بسیار فصد نماید و زیاد نوره بکشد.

کسى که مى‏خواهد باد سرد را از خود دور کند لازمست گاهى‏

طب الرضا (طب و بهداشت از امام رضا علیه السلام)، ص: 74

حقنه کند و بر بدن خود روغن بمالد با حوله آب گرم تن خود را ماساژ دهد، در آب گرمى که داروهاى گرم در آن ریخته باشد زیاد مکث کند.

براى نابود کردن غلبه بلغم نیکو است در اول هر روز یکمثقال از اطریفل صغیر میل شود[4].

طب الرضا (طب و بهداشت از امام رضا علیه السلام)، ص: 75

بهداشت مسافر

بدان که همانا شخص مسافر باید در هنگام حرکت اعتدال هوا را در نظر داشته باشد وقتى در هواى گرم ناچار بمسافرت شد شکم خود را از طعام پر نکند و نیز با شکم خالى حرکت نکند اعتدال در شکم را رعایت کند در هواى گرم غذاى سرد و مرطوب بخورد از گوشت تازه و هلام‏[5] و سرکه و روغن زیتون و آب غوره و نظیر آنها استفاده کند.

باید دانست که در هواى بسیار گرم راه نوردى براى بدنهاى لاغر خصوص هنگامى که شکمشان از طعام خالى باشد مضر است ولى در بدنهاى فربه سودمند.

اما صلاح حال مسافر و حفظ او از بیشتر آزارها باینست که از آب هیچ منزلى که در آن نزول میکند ننوشد مگر اینکه قبلا آن را با آب سابق ممزوج کرده باشد، با آبى که خالص و مخصوص همان منزل باشد و با آبهاى دیگر اختلاط نیافته باشد.

لازمست اینکه مسافر از وطن خود از جایى که در آن رشد و تربیت یافته مقدارى خاک بردارد و در هر منزلى که وارد مى‏شود کمى از آن خاک را با آب مشروب خود بیامیزد و خوب آن را درهم زده محلول را بکنارى بگذارد تا گل آب کاملا رسوب کند و آب صاف شود.

طب الرضا (طب و بهداشت از امام رضا علیه السلام)، ص: 76

بهترین آبهاى نوشیدنى‏

بهترین آبها براى نوشیدن شخص اعم از اینکه در وطن اقامت کند یا مسافر باشد آبى است که چشمه آن از سمت مشرق و سبک و روشن باشد.

گرامى‏ترین آبها علاوه بر صفات فوق آنست که محل پیدایش و خروج آن نیز از طرف طلوع خورشید باشد در تابستان یعنى از سمت مطلع تابستانى.

سالمترین و بهترین آنها آبى است که با داشتن صفات مزبور از محل خود بجوشد و مجراى آن شکاف تپه‏ها و کوههاى خاکى باشد.

آب با وصف مذکور در زمستان سرد و در تابستان ملین طبع است و براى اشخاص محروى بسیار نافعست.

اما آب شور و آبهاى سنگین موجب یبوست معده مى‏شود.

آب برف و آب یخ براى غالب مزاجها مضر و خطرناک است.

آب باران سبک و گوارا و صاف است و براى کلیه‏ى اجسام نافع است در صورتى که زیاد نماند و در مخزن خود زمانى دراز حبس نشود.

اما آب چاه شیرین و صاف است و سودمند میباشد بشرطى که همیشه جریان داشته باشد و در زمین محبوس نشود.

اما آب دره‏ها و گودیها گرم و غلیظاند خصوص در تابستان‏

طب الرضا (طب و بهداشت از امام رضا علیه السلام)، ص: 77

چون راکد است و آفتاب دائما بر آن میتابد و گاهى خوردن چنین آبى باعث غلبه و تحریک صفراء مى‏شود.

تا اینجا بقدر کافى براى اهل عمل دستوراتى را که در حفظ سلامتى و علاج بیماریها لازم بود بیان کردم اکنون مقدارى در مورد عمل مقاربت صحبت میکنیم.[6]

 

 



[1] ( 1) هلام خوراکى است از گوشت گوساله یا بز، که با آب نمک مى‏پزند و پس از پختن با سبزیهائى که قبلا با سرکه طبخ شده ممزوج کرده میل میکنند.

مصوص مطبوخ گوشت خروس یا دراج است در سرکه و با سبزیهاى خنک خورده مى‏شود.

[2] ( 1) کلف دانه‏هائى است شبیه بکنجد در روى پوست صورت.

[3] ( 2) بهق لکه‏هاى سفید یا رنگ دیگر است که در روى پوست پیدا مى‏شود.

و جرب یک نوع خارش و بیمارى جلدى است.

[4] ( 1) اطریفل داروئى است مرکب، براى توضیح آن بکتاب شرح مراجعه شود.

[5] ( 1) هلام یکنوع خوراک قدیمى عربها است که شرحش در پیش گذشت.

[6] على بن موسى (علیه السلام)، امام هشتم - مترجم، امیرصادقى، نصیر الدین، طب الرضا (طب و بهداشت از امام رضا علیه السلام)، 1جلد، معراجى - تهران، چاپ: ششم، 1381 ه.ش.

--------------------------------------------------

معارف گیاهى ؛ ج‏8 ؛ ص61

تحقیقات کلینیکى صبر

یک تحقیق جالب در مورد تأثیر ماده آسه‏مانان در تحریک سیستم دفاع بدن در دانشکده دامپزشکى ایالت تکزاس انجام شد. در این تحقیق دو گروه موش بررسى شده‏اند. در یک گروه ماده آسه‏مانان به موشها تزریق شد، ولى به گروه شاهد هیچ ماده‏اى تزریقى نشد. سپس در بدن هر دو گروه سلولهاى سارکوما[1] کاشته شد. این تحقیق 60 روز به طول انجامید. 48 روز پس از آغاز آزمایش تمام موشهاى گروه شاهد مردند. ولى پس از 60 روز 40 درصد موشهایى که آسه‏مانان به آنها تزریق شده بود هنوز زنده بودند و حتى بعد از ایجاد آلودگى مجدد با سلولهاى سارکوماى بدخیم تومورى ظاهر نشد. این بررسى تأثیر جالب آسه‏مانان را در تقویت و تحریک سیستم دفاعى بدن نشان مى‏دهد. و ان شاء الله نظیر این مطالعات در مورد انسان نیز همین نتایج را خواهد داد.

آزمایشهاى اخیر نشان داده‏اند که صبر بر روى سیستم هاضمه تأثیر دارد و این موضوع موجب محبوبیت این گیاه شده است. همچنین مشاهده شده است که عصاره این گیاه از طرق مختلف بر تقویت و فعالیت سیستم هاضمه اثر مى‏گذارد.

به عنوان مثال در یک آزمایش که در مؤسسه تحقیقات علوم و پزشکى‏Linus Pauling انجام شد، 5 نفر مرد و 5 نفر زن داوطلب شده‏اند. این آزمایش یک هفته طول کشید. در آغاز و در انتهاى آزمایش نمونه‏هاى مدفوع و ادرار داوطلبان گرفته شد. تنها تغییرى که در طول آزمایش در رژیم غذایى داوطلبان داده شد، اضافه کردن عصاره صبر بود. یعنى رژیم غذایى آنها تغییرى نکرد جز آنکه فقط روزى سه بار و هر بار 180 گرم عصاره صبر به رژیم غذایى هریک از داوطلبان اضافه شد. در انتهاى آزمایش در نمونه‏هاى ادرار و مدفوع آنها تغییرات بسیار قابل توجهى مشاهده شد.

هضم و جذب پروتئین اضافه شده و تخمیر کاهش یافته بود.

معارف گیاهى، ج‏8، ص: 62

در مورد اسید معده، عصاره صبر اثر قلیایى داشته و سطح اسیدیته(PH) روده را بهبود مى‏بخشد. بعلاوه صبر داراى اثر ضد باکترى و ضد قارچ است. خاصیت صبر در مورد تعدیل اسید معده مشوق دانشمندان براى انجام تحقیقات متعددى در مورد مفید بودن آن براى زخمهاى معده شده است. در امریکا محققى به نام‏Julian Blitz مصرف ژله صبر[2] را روى 12 بیمار که از زخم معده رنج مى‏بردند آزمایش کرد، در این آزمایش هیچ نوع داروى دیگرى به کار نرفته است و کلیه بیماران تنها با مصرف ژله صبر کاملا بهبود یافته‏اند. آزمایشهاى دیگرى نیز همین اثر را نشان داده‏اند. در نتیجه ژله صبر به علت فعالیت قلیایى که دارد براى این بیمارى مفید است.

اخیرا دکترTerry L .Pulse در مرکز پزشکى تکزاس‏[3] یک خاصیت دارویى دیگر را در مورد عصاره صبر مورد بررسى قرار داده است. دکترPulse در این آزمایش ملاحظه کرده است که یکى از عواملى که در پیشرفت‏HIV مثبت به بیمارى‏AIDS مؤثر است تغذیه ضعیف است. براى این بررسى 29 نفر داوطلب بیمار را انتخاب و مطالعه نمود که آیا بهبود تغذیه در برگشت بیمارى و جلوگیرى از پیشرفت آن مؤثر است یا نه. در این آزمایش به کلیه بیماران مکمل مغذى‏EFA [4] به صورت پودر در کپسولهایى به اضافه عصاره صبر داده شد. مطالعه 180 روز طول کشید، در 90 روز اول آزمایش 27 نفر از بیماران به‏طور محسوسى به میزانهاى متفاوتى بهبود یافتند و پس از 180 روز 100 درصد بیماران در سطوح مختلفى بهبود پیدا کردند.

فعالیت سلولهاى(T -Cell) T در تعدادى از بیماران افزایش یافته و در تعداد دیگرى کاهش محسوسى در آنتى ژنها[5] دیده شد. اسهال و لاغر شدن کلیه بیماران تا حدود زیادى حالت عادى پیدا کرد.

سایر موارد کاربرد صبر

خواص درمانى صبر آن قدر زیاد است که در این مختصر نمى‏گنجد. مثلا بیمارى‏

معارف گیاهى، ج‏8، ص: 63

[6]Periodontitis با استفاده مستقیم از ژله صبر درمان شده است. همچنین در مورد پیله و آبسه دندان مفید است و در آغاز کرم خوردگى دندان از پیشرفت آن جلوگیرى مى‏کند. مسواک کردن لثه‏ها با کمى ژله صبر هرچند گاه یک بار به تقویت لثه‏ها کمک مى‏کند و مانع لق شدن دندانها مى‏شود. اگر دهان هر روز صبح با حدود 60 گرم صبر مایع شسته شود از کرم خوردن و خالى شدن دندانها جلوگیرى مى‏شود یا کاهش مى‏یابد و بوى بد تنفس هم کنترل مى‏شود.

نورولوژیست‏ها یا متخصصان سیستم اعصاب مرکزى در شوروى سابق،Cerebrolysin ، ویتامین 12 یا ویتامین 6 و عصاره صبر را به نوزادان طبیعى حیوانات و همچنین به نوزادانى که در شرایط محدودیت اکسیژن متولد شده بودند تزریق کردند. آزمایشها و تحقیقات نشان داده است که این فرمولها رشد عروق خونى مویین مغز و رشد برخى از سلولهاى کورتکس‏[7] مغز و سلولهاى‏[8]Cerebellum را تحریک کرده و همچنین دانسیته شبکه عروق موئین کورتکس را افزایش مى‏دهد.

نوزادان جانوران که در حالت اختناق متولد مى‏شوند در این قسمتهاى مغز مشکلات فراوانى دارند ولى وقتى مخلوط یاد شده مرتبا به آنها تزریق شود رشد طبیعى و نرمال در این قسمتهاى مغز مشاهده مى‏شود متخصصان سیستم اعصاب مرکزى معتقدند که این فرمول در مورد کودکانى که از اختلالات مغزى رنج مى‏برند نیز احتمالا مؤثر خواهد بود.

در مورد بیمارى عفونى قارچى پا به نام‏Athlete's foot و همچنین قارچ ناخن انگشتان دست اگر قسمت ناراحت در عصاره صبر خیسانده شود و یا هر روز تا مدتى ژله صبر به موقع مالیده شود، درمان مى‏شود. در آخر ده‏ها نوع از بیماریهاى دیگر که شاید هنوز قسمتى از آنها به معرض آزمایش در نیامده است. به این ترتیب صبر از

معارف گیاهى، ج‏8، ص: 64

گیاهانى است که از نظر خواص درمانى شاید هیچ گیاه دیگرى به پاى آن نرسد.

در تهیه عصاره صبر و یا ژله صبر توجه شود که اگر با فشار سرد[9] عصاره یا ژله گرفته شود از تمام خواص آن استفاده خواهد شد. زیرا تمام عناصر مفید در برگهاى صبر در عصاره و یا ژله وجود خواهد داشت. منظور این است حتى الامکان فرآورده‏ها به‏طور طبیعى در دسترس باشد.

در خاتمه توصیه شود که در مصرف داخلى صبر و فرآورده‏هاى آن بخصوص در درازمدت باید احتیاط شود و حتى الامکان از خواص آن به صورت مصرف خارجى استفاده شود. و در مواردى که به دلیلى لازم باشد از مصرف داخلى آن استفاده شود طبق دستور و زیر نظر پزشک و متخصص انجام گیرد.

شرح مبسوط خواص و کاربردهاى صبر و آثار موافق و مخالف آن براى بدن در جلد ششم کتاب معارف گیاهى آمده است علاقه‏مندان به آن کتاب مراجعه فرمایند.[10]

 

 



[1] ( 1).sarcoma تومورى که از بافتهاى ارتباطى بوده و غالبا بدخیم است.

[2] ( 1).Emulsified gel

[3] ( 2).Dallas Fort -Worth

[4] ( 3).Essential fatty acid

[5] ( 4).Antigens

[6] ( 1).Periodontitis التهاب شدید و یا کاهش یافتن و ضعیف شدن لثه‏ها و نسوج اطراف دندانهاست.

[7] ( 2).Cortex پوسته خارجى مغز.

[8] ( 3).Cerebellum مخچه- قسمتى از مغز که بین مخ و پل دماغى واقع شده است.

[9] ( 1).Cold pressed

[10] میر حیدر، حسین، معارف گیاهى، 8جلد، دفتر نشر فرهنگ اسلامى - تهران، چاپ: هفتم، 1385 ه.ش.

دسته ها :
X